Ochrana osobných údajov

skipmenu

tomenu
<< Predchádzajúci článokNa vyššiu úroveňNasledujúci článok >>   Vytlačiť

Spoločnosť NLC plne rešpektuje ochranu súkromia podľa zákona č. 122/2013 Z. z. a nevyžaduje od návštevníkov webovej stránky osobné údaje. Webovú stránku je možné prehliadať bez ich zadávania. S odvolaním sa na ?Podmienky používania? sa osobné údaje nesmú zasielať spoločnosti prostredníctvom webovej stránky, ale len vopred určeným spôsobom.

v Súlade so zákonom č.122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa budú na stránke zverejňovať fotografie z verejných akcií a podujatí. Pokiaľ si osoba neželá byť zverejnená na fotografii, môže nás o to písomne požiadať.

Spoločnosť NLC zaznamenáva IP adresu návštevníkov webovej stránky kvôli zaručeniu bezpečnosti. Tieto informácie sú chránené a ich poskytnutie iným stranám je možné len na základe ustanovení zákona č. 122/2013 Z. z.

 

Spoločnosť NLC nezodpovedá za ochranu osobných údajov na webových stránkach odkazovaných zo stránok www.nlcsk.sk

 

Informácia o právach resp. skutočnostiach týkajúcich sa ochrany Vami poskytnutých osobných údajov v súlade s § 15, ods. 1 úplného znenia zákona č.136/2014 Z.z. (Zákona č.122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z.z. v aktuálnom a platnom znení, ďalej len „Zákon o ochrane osobných údajov“)

 

Národné lesnícke centrum, T. G. Masaryka 22, Zvolen 96092, IČO 42001315 (ďalej prevádzkovateľ) spracúva Vami poskytnuté osobné údaje v žiadosti o zamestnanie, životopise, dokladoch, potvrdeniach týkajúcich sa Vášho vzdelania, či kvalifikácie, prípadne v iných Vami poskytnutých materiáloch súvisiacich so žiadosťou o zamestnanie v súlade s § 10 ods. 3 písm. b) Zákona o ochrane osobných údajov a čl. 11 zákonníka práce.

 

Vaše osobné údaje, ako aj údaje iných uchádzačov o zamestnanie (dotknutých osôb) sa spracúvajú za účelom posúdenia vhodnosti kvalifikácie a vedenia evidencie záujemcov o zamestnanie v Informačnom systéme IS personalistika a mzdy.

 

V súlade s § 16 ods. 1 zákona, ste povinní poskytnúť prevádzkovateľovi len pravdivé osobné údaje a v prípade zmeny ste povinní tieto nahlásiť neodkladne prevádzkovateľovi. V prípade poskytnutia nepravdivých údajov Vám môže Úrad na ochranu osobných údajov uložiť pokutu.

 

Osobné údaje, ktoré ste dobrovoľne poskytli prevádzkovateľovi, sa budú uchovávať po dobu pol roka, od dátumu doručenia žiadosti o zamestnanie, životopisu a iných príslušných dokumentov, dokladov, potvrdení. Po uplynutí tejto doby budú následne zlikvidované v súlade s platnými právnymi predpismi. V prípade požiadavky máte právo, aby boli Vaše osobné údaje zlikvidované pred uplynutím doby uchovávania.

 

Tretie strany/Príjemcovia, ktorým môžu byť Vami poskytnuté osobné údaje sprístupnené na nahliadnutie, prípadne poskytnuté na spracúvanie sú orgány a inštitúcie, ktorým to umožňuje osobitný zákon v zmysle § 10 ods. 2 zákona o ochrane osobných údajov.

 

Vaše osobné údaje sa nebudú zverejňovať ani prenášať do tretích krajín mimo EU a EHP.

 

Vaše práva týkajúce sa spracúvania osobných údajov upravuje § 28 zákona o ochrane osobných údajov, citovaného nižšie:

 

(1) Dotknutá osoba má právo na základe písomnej žiadosti od prevádzkovateľa vyžadovať

 

a) potvrdenie, či sú alebo nie sú osobné údaje o nej spracúvané,

b) vo všeobecne zrozumiteľnej forme informácie o spracúvaní osobných údajov v informačnom systéme v rozsahu podľa § 15 ods. 1 písm. a) až e) druhý až šiesty bod; pri vydaní rozhodnutia podľa odseku 5 je dotknutá osoba oprávnená oboznámiť sa s postupom spracúvania a vyhodnocovania operácií,

c) vo všeobecne zrozumiteľnej forme presné informácie o zdroji, z ktorého získal jej osobné údaje na spracúvanie,

d) vo všeobecne zrozumiteľnej forme zoznam jej osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania,

e) opravu alebo likvidáciu svojich nesprávnych, neúplných alebo neaktuálnych osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania,

f) likvidáciu jej osobných údajov, ktorých účel spracúvania sa skončil; ak sú predmetom spracúvania úradné doklady obsahujúce osobné údaje, môže požiadať o ich vrátenie,

g) likvidáciu jej osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania, ak došlo k porušeniu zákona,

h) blokovanie jej osobných údajov z dôvodu odvolania súhlasu pred uplynutím času jeho platnosti, ak prevádzkovateľ spracúva osobné údaje na základe súhlasu dotknutej osoby.

 

(2) Právo dotknutej osoby podľa odseku 1 písm. e) a f) možno obmedziť, len ak takéto obmedzenie vyplýva z osobitného zákona alebo jeho uplatnením by bola porušená ochrana dotknutej osoby, alebo by boli porušené práva a slobody iných osôb.

 

(3) Dotknutá osoba na základe písomnej žiadosti má právo u prevádzkovateľa namietať voči

a) spracúvaniu jej osobných údajov, o ktorých predpokladá, že sú alebo budú spracúvané na účely priameho marketingu bez jej súhlasu, a žiadať ich likvidáciu,

b) využívaniu osobných údajov uvedených v § 10 ods. 3 písm. d) na účely priameho marketingu v poštovom styku, alebo

c) poskytovaniu osobných údajov uvedených v § 10 ods. 3 písm. d) na účely priameho marketingu.

 

(4) Dotknutá osoba na základe písomnej žiadosti alebo osobne, ak vec neznesie odklad, má právo u prevádzkovateľa kedykoľvek namietať voči spracúvaniu osobných údajov v prípadoch podľa § 10 ods. 3 písm. a), e), f) alebo g) vyslovením oprávnených dôvodov alebo predložením dôkazov o neoprávnenom zasahovaní do jej práv a právom chránených záujmov, ktoré sú alebo môžu byť v konkrétnom prípade takýmto spracúvaním osobných údajov poškodené; ak tomu nebránia zákonné dôvody a preukáže sa, že námietka dotknutej osoby je oprávnená, prevádzkovateľ je povinný osobné údaje, ktorých spracúvanie dotknutá osoba namietala, bez zbytočného odkladu blokovať a zlikvidovať ihneď, ako to okolnosti dovolia.

 

(5) Dotknutá osoba na základe písomnej žiadosti alebo osobne, ak vec neznesie odklad, ďalej má právo u prevádzkovateľa kedykoľvek namietať a nepodrobiť sa rozhodnutiu prevádzkovateľa, ktoré by malo pre ňu právne účinky alebo významný dosah, ak sa také rozhodnutie vydá výlučne na základe úkonov automatizovaného spracúvania jej osobných údajov. Dotknutá osoba má právo žiadať prevádzkovateľa o preskúmanie vydaného rozhodnutia metódou odlišnou od automatizovanej formy spracúvania, pričom prevádzkovateľ je povinný žiadosti dotknutej osoby vyhovieť, a to tak, že rozhodujúcu úlohu pri preskúmaní rozhodnutia bude mať oprávnená osoba; o spôsobe preskúmania a výsledku zistenia prevádzkovateľ informuje dotknutú osobu v lehote podľa § 29 ods. 3. Dotknutá osoba nemá toto právo iba v prípade, ak to ustanovuje osobitný zákon, v ktorom sú upravené opatrenia na zabezpečenie oprávnených záujmov dotknutej osoby, alebo ak v rámci predzmluvných vzťahov alebo počas existencie zmluvných vzťahov prevádzkovateľ vydal rozhodnutie, ktorým vyhovel požiadavke dotknutej osoby, alebo ak prevádzkovateľ na základe zmluvy prijal iné primerané opatrenia na zabezpečenie oprávnených záujmov dotknutej osoby.

 

(6) Ak dotknutá osoba uplatní svoje právo

a) písomne a z obsahu jej žiadosti vyplýva, že uplatňuje svoje právo, žiadosť sa považuje za podanú podľa tohto zákona; žiadosť podanú elektronickou poštou alebo faxom dotknutá osoba doručí písomne najneskôr do troch dní odo dňa jej odoslania,

b) osobne ústnou formou do zápisnice, z ktorej musí byť zrejmé, kto právo uplatnil, čoho sa domáha a kedy a kto vyhotovil zápisnicu, jeho podpis a podpis dotknutej osoby; kópiu zápisnice je prevádzkovateľ povinný odovzdať dotknutej osobe,

c) u sprostredkovateľa podľa písmena a) alebo písmena b), je ten povinný túto žiadosť alebo zápisnicu odovzdať prevádzkovateľovi bez zbytočného odkladu.

 

(7) Dotknutá osoba pri podozrení, že jej osobné údaje sa neoprávnene spracúvajú, môže podať úradu návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov.

 

(8) Ak dotknutá osoba nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,15) jej práva môže uplatniť zákonný zástupca.16)

 

(9) Ak dotknutá osoba nežije, jej práva, ktoré mala podľa tohto zákona, môže uplatniť blízka osoba.17)

tomenu